klima-panasonic

Montaža klimatske naprave

 

Še preden je izvedena montaža klimatske naprave, je treba najprej izbrati primerno napravo. Pri tem moramo upoštevati, kaj želi in zahteva kupec, za kakšen prostor bo klimatska naprava namenjena (upoštevamo površino, prostornino in namen prostora), na kateri strani neba se nahaja prostor, ali bo prezračevanje naravno ali ventilacijsko, kako kvalitetne so steklene površine, iz kakšnega materiala je prostor zgrajen in ali je izoliran, … Pomembna je sama mikrolokacija prostora v hiši, ali bo montaža klimatske naprave zahtevna in kateri tip potrebujemo (obstajajo stenske, stropne, vgradne, talne in druge klime), kako bomo kondenzat odvajali iz prostora (to lahko poteka z uporabo črpalke ali pa po naravni poti s padcem), kolikšna bo količina ljudi v prostoru, ali se bo uporabljala le za hlajenje ali tudi sušenje in gretje ter pogostost le-teh.

Ko pridobimo vse te informacije, določimo še moč klime. Ta je pomembna tako zaradi delovanja kot tudi zaradi udobja, energetske porabe in življenjske dobe. Pred tem si ogledamo lokacijo in se nato odločimo za končni model.

Namestimo jo tako, da ne bo pihalo neposredno v ljudi, da je zunanja enota lahko postavljena na primerno mesto, montaža klimatske naprave naj bo prepuščena izkušenemu človeku, lokacija, način vgradnje in montaže pa naj bo določena že prej, da ne bo prišlo do kakšnih nevšečnosti šele med vgradnjo. Če klimo zamenjujemo, naj se zamenja tudi inštalacija ali pa se naj vsaj tamponsko očisti staro inštalacijo, s čimer odstranimo nabrane nečistoče.

Montaža klimatske naprave je sestavljena iz povezave zunanje in notranje enote, cevne in elektro inštalacije, ureditve odvoda kondenzata in obeh enot, električno povezave, … Za vse to tudi izkušen monter potrebuje od 3 do 10 ur. Več o tem pa na https://www.tersus.si/