Postelja

Zbudite se spočiti!

 

Poleg jogija in samega prostora, v katerem spimo, na dober spanec vpliva tudi postelja. Vsak od nas se je že kdaj zbudil neprespan in nespočit, čeprav je spal lepo število ur. Če vas muči nespečnost ali imate zelo rahel spanec, pa je udobna postelja še bolj bistvenega pomena. Vsaka postelja ima namreč svoje karakteristike in lastnosti, ki vplivajo tudi na kakovost našega spanca. Na to, ali se bomo zbudili spočiti ali ne, ima tako postelja zelo velik vpliv. Na kaj vse moramo misliti pri njeni izbiri in kakšna naj bo, da se bomo na njej zjutraj zbudili res spočiti?

Sanjska postelja po moji meri

Vsaka postelja je sestavljena iz okvirja in vzmetnice oziroma jogija. Pomembno je, da je okvir oblikovan tako, da vzmetnica ali jogi na njej čim bolj diha, a je hkrati trdno nameščen ter se ne premika. Samo ogrodje mora biti trdno in se ne sme majati, saj ni hujše tegobe kot postelja, ki glasno škripa vsakič, ko se oseba, ki spi na njej, malo premakne ali obrne v spanju. Takšna postelja gotovo ne pripomore k dobremu spanju. Ogrodje mora biti zato izdelano zelo natančno, saj precizna izdelava najbolj pripomore k temu, da nam bo kvalitetna postelja brez škripanja služila tudi več let po nakupu.

Nekdaj je bila običajna postelja veliko krajša in navadno precej višja ter ožja kot danes. Še vedno velja, da je standardna postelja dolga 190 centimetrov in široka 90 centimetrov, a vsekakor se tudi ta standard počasi spreminja. Zelo pogosto se namreč ljudje odločajo za nekoliko daljšo posteljo, dolgo 200 centimetrov, nekateri pa izberejo tudi nekoliko širšo. Tako je poskrbljeno za več udobja. Po drugi strani pa se zaradi majhnih stanovanj ali spalnic veliko ljudi odloča za ožje dvojno ležišče. Pogosto je tako postelja za dva široka le 140 centimetrov, kar je minimum za udobno spanje, medtem ko se pri 160 centimetrih širine dve osebi lahko že udobno namestita in dobro spočijeta.

Navade za boljši spanec

Kakovostna in udobna postelja je osnova, ki poskrbi za dober spanec. Seveda pa nanj vplivajo tudi druge reči. Predvsem so pomembne naše navade oziroma to, kaj počnemo tik pred spanjem. Če tik pred odhodom v posteljo še uporabljamo računalnik, se ukvarjamo z delom ali pa jemo obilno večerjo, se bomo težko umirili in zaspali. Treba je uvesti večerno rutino, ki nas počasi in postopoma zaziba v spanec. Večeri morajo biti tako namenjeni sproščanju, saj to pripomore tudi k boljšemu spancu. Če imate težave z nespečnostjo ali pa se zjutraj ne zbujate spočiti, si privoščite novo posteljo ter poizkusite s spremembo navad pred spanjem!