holesterol popolna postava

Holesterol je nadloga vsake pol druge osebe

 

Težave s srčno – žilnimi boleznimi so na žalost kar precej velik problem v Sloveniji, saj je zaradi teh težav v Sloveniji vsako leto več kot 8000 smrtnih primerov. Holesterol, ki je v tesni povezavi s srčno – žilnimi težavami, pa preglavice povzroča več kot 60 % Slovenk in Slovencev. Najhuje pa je, če oseba, ki izve, da ima to bolezen panično odreagira in začne jemati vsa zdravila, ki mu pridejo pod roko. Priporočljivo se je najprej dobro pozanimati, kaj holesterol sploh je in katera je najbolj učinkovita rešitev za posameznika.

Holesterol je nujen za preživetje

V bistvu pa holesterol sploh ni negativen za človeka, ampak je nujen za preživetje, saj sodeluje pri mnogih procesih v človeškem organizmu. Med drugim se holesterol nahaja v membrani vsake telesne celice, pomaga pri sintezi nekaterih hormonov, brez njega ni mogoča razgradnja maščob, je v tesni povezavi s sintezo D vitamina, je pa tudi potreben za odpravljanje posledic vnetnih procesov, ki se lahko pojavijo znotraj človeškega organizma.

Zaradi napisanega je res priporočljivo, da se najprej vsakdo, ki na tak ali drugačen način izve, da obstaja povečan holesterol v njegovem telesu, dobro poduči kaj to holesterol sploh je in šele nato začne z morebitnim zdravljenjem.

Ključna je pravilna in uravnotežena prehrana

Kot za vsako drugo stvar, se tudi holesterol lahko uravnava s pravilno in uravnoteženo prehrano. Zelo priporočljivo pa je, da na svoj jedilnik dodate avokado, sladki krompir, česen, olivno olje, kurkuma, zeleni čaj, divji losos, chia in lanena semena. Ta živila zelo dobro znižujejo nivo tako imenovanega negativnega holesterola in namesto, da bi v svoje telo začeli vnašati zdravila, takoj ko nastopi sum, da se je negativni holesterol povišal v vašem telesu, je veliko bolj priporočljivo, da pričnete z vnosom navedenih naravnih živil, ki bodo delo opravila namesto zdravil in umetnih snovi, ki imajo pogosto tudi druge negativne posledice za človeško telo.

Živila, ki pa že tako ali tako niso dobra za človeško telo pa so vsaka hitra prehrana »fast food«, živila, ki jim je umetno dodan sladkor, predelano meso in žito, večje količine kofeina in alkohola, hidrogenirana olja. Zelo slabo pa že na splošno na človeško telo, prav tako pa tudi na holesterol vpliva stres in premalo kakovostnega spanca.