Didaktične igrače skozi zgodovino

 

didaktične igračeSkozi zgodovino se je zelo spreminjal pogled na otroštvo in na igrače. Najstarejše igrače so bile razne lutke, izdelane iz lesa, gline, voska ali tkanine. Že za takšne lutke bi se lahko reklo, da so didaktične igrače, saj so se otroci z njihovo pomočjo učili skrbeti za dojenčke in otroke, mlajše od njih. Tudi igrače, kot so otroški loki in puščice, so nekoč bile didaktične narave, saj so se že otroci učili vojnih veščin. Tudi danes je na policah trgovin mogoče najti kaj podobnega, le da je namen prej športen in je govora prej o telesnem razvoju otroka kot o preživetju in boju.

Didaktične igrače iz modelirne mase

Morda so najbolj primerne didaktične igrače za otroke prav razne mase, iz katerih lahko otrok oblikuje živalice ali predmete. Takšno maso otrok preprosto oblikuje in pobarva, nato pa jo lahko ponovno oblikuje v nekaj drugega. Prednost takšne didaktične igrače je v tem, da spodbuja otrokovo domišljijo in ustvarjalnost, ga zaposli, hkrati pa vse ostane čisto. Še ena od zelo pomembnih prednosti takšne mase je, da je narejena na vodni osnovi, zaradi česar je igranje z njo varno. Na to, da so didaktične igrače varne, se morajo ozirati vsi izdelovalci in prodajalci igrač za otroke. S pomočjo takšne igrače se otrok lahko nauči kaj o barvah.

Didaktične igrače urijo otrokov spomin

Prav tako so za manjše otroke primerne didaktične igrače, kot so magnetne črke. Te so barvne, zabavne in poslikane z živalicami. Otrok se bo kaj hitro naučil vsaj začetnice svojega imena, hkrati še kaj o živalici, ki je upodobljena na črki. Za urjenje spomina so na voljo didaktične igrače v obliki spominske škatlice. Ta je uporabna na več ravneh. Najprej je treba omeniti to didaktično značilnost, da otrok med sestavljanjem škatlice uri svoj kratkoročni spomin, nato pa lahko škatlico uporabi, da v njej shrani svoje najljubše predmete. Dober spomin bo velika prednost, ko bo otrok šel v šolo in se začel učiti na formalni ravni.