Kako skrbeti za vzdrževanje svojih pajkic?

 

legiceNarejene so iz posebnih materialov. Večina njihovih uporabnic pa ne pozna bistvenih razlik pri vzdrževanju legic z vzdrževanjem ostalih kosov oblačil. Pravilno čiščenje in pranje bo podaljšalo življenjsko dobo tega priljubljenega oblačila.

Na všiti etiketi lahko razberemo le informacije o sestavi materialov in v kakšnih odstotkih se pojavljajo. Če ne vemo, kako se določeni materiali obnašajo pri navadnem pranju v pralnem stroju, tedaj ne moremo zagotovo vedeti ali smo se vzdrževanja lotili pravilno. V nadaljevanju zato predstavljamo značilnosti pranja in metode, ki naše pajkice ščitijo pred plesnijo, poškodbami blaga in nepotrebnim krčenjem.

Kos oblačila namenjen aktivnim ljudem

Večina aktivnih oblačil oziroma oblačil za športne dejavnosti je narejenih iz materialov, ki odbijajo vlago. S tem poskrbijo, da so oblačila suha. Pa vendar ne popolnoma. Zelo verjetno je, da bodo pajkice po vadbi ali celodnevni nošnji malenkost vlažne. Zato jih moramo posušiti na zraku. Sicer tvegamo nastanek plesni. Zatorej jih po vadbi ne smemo pospraviti v omaro ali dati v koš za perilo, temveč najprej posušiti na zraku.

Obstojnost in elastičnost legic na svežem zraku

Po pranju moramo legice sušiti na svežem zraku. Nikakor ne smemo uporabljati sušilnega stroja. Visoka toplota v sušilnem stroju povzroča trajne poškodbe na vlaknih. S tem se blago oslabi in izgubi prvotno obliko. Z uporabo sušilnega stroja tvegamo nastanek lukenj. Prileganje telesu postane ohlapno ali pa se poškodujejo šivi, ki skrbijo za popolno formo. S sušenjem na svežem zraku pajkice ne bodo izgubile prožnosti in oblike.

Zračnost legic uravnavamo s pravilnim pranjem

Večina mehčalcev vsebuje silikon, ki lahko na tkanini ustvari dodatno plast. Plast slabi zračnost tkanine in funkcijo dihanja oblačila. V primeru, da smo se nehote spozabili in uporabili mehčalec, je potrebno legice ponovno oprati. Tokrat brez mehčalca. Po ponovnem pranju se bo dodatna plast zmanjšala na minimalno raven.

Mrežaste legice dodatno zaščitimo

Takšne legice so vedno bolj priljubljene. A da bi jih ustrezno zavarovali pred poškodbami, jih moramo pravilno prati in sušiti. Mrežice se lahko zaskočijo v pralni boben in se tako raztrgajo. Zato priporočamo uporabo mrežastih vrečk. Vrečke ločijo pajkice od ostalih oblačil in od robustne površine pralnega bobna.