UZ trebuha za odkrivanje bolezni trebušnih organov

 

ultrazvok trebuha Ultrazvok je zvok visoke frekvence, zato ga človeško uho ne zazna, saj gre za frekvence nad 20 kHz. Ultrazvok se med drugim uporablja tudi za medicinske namene, na primer kot ultrazvok trebuha. UZ trebuha je pogosta preiskava, pri kateri se s pregledom notranjih organov odkrivajo morebitne bolezni trebušnih organov, uporablja se tudi za spremljanje bolezenskih stanj in preverjanje učinkov zdravljenja, ki ga je priporočljivo opraviti preventivno, saj se tako lahko odkrijejo morebitne bolezenske spremembe, še preden so vidni prvi znaki obolenja. Na osnovi ultrazvočnega pregleda se lahko določi končna diagnoza ali pa se uporablja za izbiro najprimernejše nadaljnje diagnostične metode. UZ trebuha je neboleča in neškodljiva preiskava, ki se opravi zelo hitro, traja od 20 minut do ene ure.  

Kaj se pregleda pri UZ trebuha?

V okviru UZ trebuha se preverja stanje jeter, žolčnika in žolčnih vodov, vranice, trebušne slinavke, ledvic in nadledvične žleze, glavnih žil trebušnih organov, sečnega mehurja in sečevoda, želodca, tankega in debelega črevesa, maternice, jajčnikov, prostate idr., z ultrazvočno preiskavo pa se ugotavlja tudi prisotnost proste tekočine v trebušni votlini. Z ultrazvočno preiskavo se ocenjujejo prirojene anomalije organov, ugotovijo se lahko bolezenske spremembe organov, pregledata se lega in velikost organov, proučuje pa se tudi tkivna struktura organov. Tovrstno preiskavo trebuha lahko opravite v ambulanti Ultralab.

Takojšnji UZ trebuha

UZ trebuha na napotnico predpiše zdravnik, kadar na podlagi pacientovih simptomov sumi na bolezen trebušnih organov, da se z ultrazvočnim pregledom ugotovi morebitno bolezensko stanje organov v trebuhu. Z napotnico je treba praviloma na ultrazvočni pregled nekoliko počakati, veliko prej oziroma takoj pa lahko opravite UZ trebuha samoplačniško. Na ta način bo vaša morebitna bolezen diagnosticirana zelo hitro in pravočasno, posledično pa bo tudi zdravljenje pravočasno odkrite bolezni opravljeno hitreje in uspešneje. Kakovosten samoplačniški ultrazvočni pregled trebuha lahko opravite v ambulanti Ultralab v Ljubljani, nanj pa se lahko zelo hitro naročite prek spleta.